top of page

NT HİBRİT OVAL KALDIRMA YASTIKLARININ FARKI NEDİR ?

Bu yazımızda Resqtec NT Hibrit oval kaldırma yastıklarımızın özelliklerini, diğer yastık çeşitlerinden farkını ve tasarımlarındaki felsefeyi anlatacağız.

Kaldırma yastıkları hava basıncına göre iki grupa ayrılır: düşük ve yüksek basınç yastıklar.


Tüm yastıklar aynı prensiple çalışırlar, yastığın içine basılan hava ile yastık şişer ve basınç x yüke temas eden yüzeyin alanı (F=PxA) kadar kapasitede yük kaldırır.

Piyasada bulunan tüm yastıklar 4:1 oranında güvenlik faktörüyle üretilmiştir. bunun anlamı yastığın patlama basıncı, nominal kaldırma kapasitesinden 4 kat daha fazladır. bu şekilde kurtarıcı için güvenli bir çalışma ortamı sağlanır.


YÜKSEK BASINÇ YASTIKLAR

Klasik yüksek basınç kaldırma yastıkları kare veya dikdörtgen şekilleri ve yapıldıkları yüksek kalite (Kevlar) malzemeleriyle tanınırlar. Yüksek basınç kaldırma yastıkları incedir ve bu sebeple yükün altına girmek için çok daha az bir alana ihtiyaç duyarlar. Boyut arttıkça kaldırma kapasitesi de artacağı için çeşitli ebatlarda bulunabilirler.


Dezavantajları

Maksimum kaldırma yükseklikleri düşük basınç kaldırma yastıklarından daha azdır. Kaldırma yüksekliğinin yarısına geldiğinde yükün dengesi bozulmakta ve tam yüksekliğe ulaştığında yük yastık üzerinden devrilme eğilimi göstermektedir. Daha fazla hava yastığın içine doldukça, kaldırma kapasitesi azalmaktadır. Tamir etmesi zordur. Kaldırma yastıklarını üst üste koyma sınırı. Farklı ebatlarda sadece iki yastık üst üste konulabilir.


DÜZ YASTIKLAR

Kare yastıkların aksine, bu yastıklar yüke temas eden düz yüzeylerini içlerine hava basılsa da muhafaza ederler. Bu yükün kayması ya da fırlayıp gitmesi ihtimalini azaltır. Kare yastıkların aksine üst üste 3 tane konulabilir. Yastığın çukurlu yüzeyi ve etrafındaki şeritler üstüne konulan diğer yastığın kaymasını ve dışarı fırlamasını engeller.


Dezavantajları

Düz yastıklar yumuşak ve düz olmayan zeminlerde altlarına düz bir platform konulmadan kullanılamazlar. Eğer 70 cm ve daha fazla kaldırma yüksekliği isteniyorsa, yükün altına sağlam ve yeterince yüksek bir destek koymak gerekir çünkü bu yastıklarda üst üste konulsa dahi kaldırılacak maksimum güvenli yükseklik 60 cm dir. Bir başka yanlış anlaşılma ise birden fazla yastığı üst üste koymak kaldırma kapasitesini artırır. Hayır bu sadece kaldırma yüksekliğini artırır. Bu yastıklar düzgün olmayan yüzeye sahip yükleri kaldırmak için uygun değildir. Mesela kiriş ya da boru gibi.


NT HİBRİT SERİSİ OVAL YASTIKLAR

NT yastıklar yüksek basınç yastıkların kaldırma kapasiteleriyle, alçak basınç yastıkların kaldırma yüksekliklerini harmanlamak için tasarlanmışlardır. Yastığın ortasındaki diş açılmış bağlantı yuvası birden fazla yastığı (maksimum 3 adet) güvenle üst üste koymayı sağlar. Yastığın oval şekli yastık tam şiştiğinde bile geniş bir temas alanı bırakarak, kaldırma kapasitesini etkilemez. 3 yastık üst üste konularak daha fazla kaldırma yüksekliği elde edilebilir.

Yastığın üzerindeki kapasite artırıcı plaka, hem daha geniş temas yüzeyi sağlayarak kaldırma kapasitesini artırır hem de yükün ağırlığının yastık üzerinde daha eşit dağılmasını sağlar . Opsiyonel olarak yastığın üzerine takılacak PowerPlate noktasal yükleri kaldırmayı sağlar. Yay hareketiyle kaldırmaya imkan verir Bu yastıklar tüm yüzeylerde kullanılabilir.

Resqtec NT Hibrit kaldırma yastıkları her türlü yükü kaldırabilir, hem ağır kurtarmada hem de kaza kurtarma operasyonlarında hızlı, kolay ve güvenle kullanılabilir.


bottom of page